lördag 8 september 2018

Lite kul måste man ha

Författare: Åsa Karsin

Det börjar som en vanlig kärlekshistoria, berättad ur två perspektiv. Det är Anna, hon längtar efter kärlek och blir glad när den äldre Ludde uppmärksammar henne. Och så är det Ludde, han är blyg och försiktig, men när han ser Anna tycker han direkt att hon är så fin, han tar mod till sig för att söka kontakt med henne. Anna och hennes kompis blir medbjudna till en skolfest på Luddes skola och det är där allting går fel. Det som kunde varit en berättelse om ung vacker kärlek blir en berättelse om övergrepp.

Åsa Karsin berättar i ett efterord att hon själv som flicka blivit lämnad på ett toalettgolv med orden "Lite kul måste man ha", precis som Anna blir i boken. Boken Lite kul måste man ha är hennes sätt att äntligen berätta om vad hon själv var med om men också ett försök att även lära känna och förstå förövaren.

Till skillnad från hur det var för Åsa, får de båda barnen hjälp att hantera vad som har hänt och boken slutar förhållandevis ljust, visar på en möjlig väg ut på andra sidan det mörka och förfärliga.

Alfabeta, 138 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar