onsdag 19 september 2018

Ut på det djupa

Författare: Ulrika Lidbo

Lidbo kommer här med sin fjärde roman för ungdomar efter debuten med Decembergatans hungriga hundar 2009. Liksom oftast när det gäller Lidbo handlar det om människor på kant med samhället och med tunga bagage. Huvudpersonen Lina är yngst av två systrar. Lina är snäll och skötsam, storasyster Sanna vild och utåtagerande. Ofta är det bara Sanna som syns och märks, hon som försvinner, körs hem av polisen, måste in på behandlignshem. Mamma, som flyttat ihop med en ny man och ska ha ett nytt barn, verkar inte ha energi över att se även Lina, som trots att hon är lugn bär på samma psykiska -och fysiska- bagage som Sanna. Nu är det sommaren efter nian. Från vad som känns som ingenstans har Linas bästis dumpat henne. Så dyker Jessica upp, nyinflyttad från Stockholm och modellsnygg. De verkar finna varandra och framtiden känns lite ljusare. Lina har i hemlighet sökt en danslinje på gymnasiet och drömmer om att komma in men har ingen att dela sina drömmar och planer med. Jessica verkar inte tycka att dansgymnasium är någon bra idé.

Plötsligt finner sig Lina göra saker som hon lovat sig själv att aldrig, bara för att ha lite kul och att passa in. Hon vet inte riktigt längre vem hon är, hon är ute på det djupa och var finns kompisar, mamma och Sanna då?

Barnen i boken känns betydligt yngre än sina 16 år, därför tycker jag att den passar från femman-sjuan, om man står ut med lite festande/supande.

Alfabeta, 232 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar