onsdag 19 september 2018

Bara du

Författare: Ninni Schulman

Iris är frilansande formgivare. Hennes jobb innebär mycket sena timmar och många sociala evenemang. Hon dejtar sporadiskt, men har svårt att hitta en hållbar relation.

Tills hon möter Pål. Han jobbar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana sedan han för ett par år sedan gick igenom en kris.

Pål är den perfekte pojkvännen. Ibland är det som om han känner Iris bättre än vad hon själv gör och Iris blir totalt uppslukad av hans närhet. De tillbringar mer och mer tid tillsammans. Iris som alltid värnat sina sociala relationer för att knyta nya uppdrag blir mer och mer tillbakadragen. Till slut börjar Iris vänner undra om allt verkligen står rätt till.

Bara du är en relationsthriller om ensamhet och besatthet, om ett förhållanden som spårar ur. Schulman bygger upp en klaustrofobisk stämning som förstärks mer och mer för varje kapitel. Trots att man som läsare vet vartåt det barkar kan man inte veta hur och när den totala destruktionen sker och vem som är skyldig till vad.

Berättelsen berättas dels ur Iris perspektiv, i tredje person och förfluten tid, dels berättar Pål själv, både i nutid och minnesbilder. Schulman har lyckats med en bladvändare som är tänkvärd och kuslig.

Forum 349 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar