lördag 3 februari 2018

Till alla killar jag har gillat

Författare: Jenny Han

Den här boken handlar om Lara Jean. Hennes mamma dog när hennes lillasyster Kitty var bebis och sedan dess har storasyster Margot varit den som tagit hand om systrarna familjen. Kokat morgonkaffet, lagat middag och packat lunchlådor, skött tvätt och handling, bakat till skolans kakförsäljning och så vidare. Pappan är gynekolog och jobbar mycket och på konstiga tider, och han utgör mest en biroll i den här berättelsen. Nu ska Margot gå på college i Skottland (man  förstår henne verkligen att hon vill slå sig fri och att hon behöver komma bort) och Lara Jean är nästa att axla allt ansvar. Och som om inte det vore nog för att komplicera Lara Jeans liv råkar några gamla kärleksbrev hon skrivit till killar hon gillat genom åren komma på villovägar och bli postade. Plötsligt har hon förklarat sin kärlek för bland annat Margots expojkvän Josh och en av skolans populäraste killar, Peter Kavinsky.

Till en början är jag ganska oengagerad i läsningen. Det känns som en orealistisk lite tramsig historia. Men så dras jag in i den. Lara Jean är en karaktär som är både naiv och klok, både överkänslig och modig, både barnslig och vuxen. Alltså en sammansatt, intressant och oförutsägbar karaktär. Och så småningom öppnar sig en avgrund i den här till synes enkla och ytliga berättelsen. Och jag kommer på att det är precis så här Jenny Han gör: kamouflerar bråddjup i rosa fluff. Så vad å ena sidan är en underhållande kärlekshistoria full av förvecklingar i bästa Molièrestil, visar sig också handla om rädsla att lita på någon av skräck för att bli övergiven (igen) och om att tvingas bli vuxen för tidigt.

Till alla killar jag gillar har filmatiserats nyligen, filmen kommer att ha premiär i år i USA. Boken är del ett i en trilogi, del kommer på svenska i juni och del tre i oktober.

Lavender LIT, 362 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar