måndag 26 februari 2018

Kvinna utan minne

Författare: Petter Lidbeck

En människa öppnar ögonen och befinner sig vid ett middagsbord. Framför henne på bordet en halväten portion med pannbiff. Kring henne fyra människor: en man, två yngre flickor och en tonårspojke. Alla stirrar på henne. Vem är de? Var är hon? Hur har hon hamnat där? Vad heter hon?

De påstår att de är hennes familj och att hon heter Mia. Ambulans rings och Mia blir inlagd några dagar. Inga fel hittas. På Mia i alla fall. Mia å sin sida hittar desto fler fel på mannen som hävdar sig vara hennes make, den förfärligt tjatiga och pratsamma kvinna som sägs vara hennes mamma, de menlösa småflickorna som presenteras som hennes döttrar, psykologen som låter skina igenom att han tror att hon simulerar, på deras vänner som hon så småningom får träffa när hon kommer till vad som påstås vara hennes hem, hennes kollegor när hon återvänder till det som ska ha varit hennes jobb - ja, på snart sagt allt i hennes livssituation.

Det här är en klaustrofobisk och på samma gång underhållande roman om att skärskåda hela sitt liv i blixtbelysning. Alla små val Mia har gjort har fått  konsekvenser som hon vart efter vant sig vid, och lett en till en livssituation som tagen ur sitt sammanhang känns som fullständigt vansinne.

Passar gymnasiet och uppåt.

Piratförlaget, 196 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar