fredag 9 februari 2018

Ingen jämfört med dig

Författare: Jonas Brun

Det är en het het sommar vid en älv någonstans i Sverige. Getingar surrar i fönsterkarmarna. Stewe är 16 och för gammal för att tvingas med till sommarstugan hela sommaren, ändå är det där han är. Inget händer utom att storasyster Manda dyker upp och är så himla lyckad och kvittrande. Stewe känner sig bara fel, misslyckad. För att komma ifrån familjen tar han en tur med roddbåten på älven. Då upptäcker han plötsligt någon i den övergivna sommarstugan på andra sidan. Någon solar naken på bryggan.

Plötsligt förvandlas den förödande tristessen till en sommar av passion lika het som det dallrande sommarvädret. John är några år äldre och trygg och farlig på samma gång. Värmen, lögnerna, sjaskigheten i den ensliga övergivna sommarstugan, alltsammans ger en olycksbådande inramning och en föraning om att sommaren ska sluta i förskräckelse.

Flera år senare söker John upp Stewe. De är sammanlänkade genom brott och passion och allt som aldrig blev sagt. Är det nu de äntligen ska kunna bli fria från varandra och från den där heta sommaren? Eller är det en efterlängtad fortsättning på något som blev avbrutet i förtid av olyckliga omständigheter?

Berättelsen korsklipps i vart annat kapitel i barndomssommaren och vart annat i nutid. Den passar för läsning på gymnasiet och tar upp ämnen som identitet, sexualitet, vuxenblivande, lögner, hemligheter, etik och moral.

Albert Bonniers förlag, 230 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar