onsdag 7 februari 2018

Talmannens hämnd

Författare: Petter Lidbeck, Martin Widmark

"En politisk thriller" är underrubriken på det här författarsamarbetet mellan Sveriges mest läste barnboksförfattare Martin Widmark och Sveriges roligaste barnboksförfattare Petter Lideck. Senast möttes de i serien "Elfte timmen" som kom ut mellan 2007 och 2008. Thriller är lite mycket sagt tycker jag, snarare är det samhällssatir i samma stil som "Elfte timmen"-böckerna och dessutom prefekt högläsning så här i upptakten till valrörelsen.

I centrum står Felix Andersson, politisk reporter på tv. En kväll sitter hans dotter Amanda och fnissar åt något som hon kallar "Barnens talman". Felix blir nyfiken och upptäcker att någon, som kallar sig Barnens Talman, svarar på barns frågor och samtidigt läcker smaskigt skvaller inifrån Rosenbad. Detta blir upptakten på en resa i svensk inrikespolitik där syftet är att av slöja vem Barnens Talman är. Regeringen försöker stoppa läckan och Felix Andersson vill bli föst med scoopet. Och vad vill barnens talman då? Hen är nog ute efter upprättelse. Sin egen och barnens. Och kanske lite efter kärlek också.

Boken är kort, under hundra sidor, men tätt satt. Lämar sig därför bästa som högläsning eller för duktiga läsare från tvåan. I juni kommer en till bok av det här radarparet, En helt vanlig vecka med familjen Jansson.

Bonnier Carlsen, 93 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar