måndag 26 februari 2018

Caraval

Författare: Stephanie Garber

Scarlett bor på den lilla ön Trista tillsammans med sin syster Tella och deras far guvernör Dragna. Fadern har trolovat Scarlett med en för henne okänd greve d'Arcy och Scarlett längtar till sin bröllopsdag då hon och hennes syster slipper faderns kontroll och misshandel.

Sedan flickorna var barn har de fascinerats av historier om  Caraval - ett teatersällskap som låter åskådarna delta i ett magiskt spel för att lista ut vad som är verkligt och vad som är fantasi.

Scarlett har varje år skrivit brev och bett Caravals direktör Legend om att sällskapet ska komma och uppträda på deras ö, men hon har hittills aldrig fått något svar.

En vecka innan Scarletts bröllop kommer så äntligen en inbjudan till systrarna från självaste Legend. Årets Caraval ska hållas på en större ö, omgärdad av mystiska rykten.

Det sägs att allt som sker under Caraval är magi och att ingenting är på riktigt, men så fort de båda systrarna stiger i land kidnappas Tella. Scarlett är med ens indragen i ett högst verkligt spel på liv och död.

Miljöbeskrivningarna är mångfasetterade och målar upp glittrig tivolimagi med människor klädda i pråliga dräkter. Allting kan ske. En klänning kan skifta färg och snitt efter bärarens känslostämning, en väg eller en bro kan ändra riktning och slutmål - allting efter spelarens tankar,  känslor, rädslor och drömmar. Detta är en saga med överväldigande förälskelseromantik och förtrollning som bör undvikas av den som inte gillar detta. Den som gillar magi, glamour och traditionell romantik kommer sträckläsa Caraval.

Caraval är första delen i en planerad serie. Andra delen kommer ut på engelska under 2018. Dessutom planeras en filmatisering.

B. Wahlströms
420 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar