måndag 19 februari 2018

Fadime Sahindal - ett liv

Författare: Christina Wahldén

Christina Wahldén, som skrivit skönlitterära böcker om hedersproblematik och som i rollen som kriminalreporter bevakade rättegångarna som följde på Fadime Sahindals död, har nu skrivit en biografi över den unga kvinnan vars sorgliga öde blev att vara Sveriges väckaklocka för hedersvåldets yttersta konsekvenser.

Boken skildrar Fadimes liv, berättar om hennes drömmar och livsval, hennes brutala död och det rättsliga efterspelet. Berättelsen varvas med faktarutor och avslutas med ordlista, källförteckning och register. Boken är utgiven som lättläst bok för vuxna men kommer att passa utmärkt även på senare dalarna av mellanstadiet och på högstadiet.

Det är oerhört sorglig läsning, en tragedi där en hel familj går under. Fadime var verkligen en så stark människa med så mycket vilja, så många planer och drömmar, men inte ens det hjälpte henne att ta sig ur det träsk hederskontroll kan skapa. Samhället var yrvaket och famlade efter att hjälpa, men det räckte aldrig till. Nu vet Svenska myndigheter mer, men ändå ökar hedersvåldet och mörkertalen är stora. Kanske kan den här boken öka medvetenheten och kanske kan den hjälpa någon som behöver veta hur man söker hjälp.

Vilja förlag, faktabok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar