torsdag 1 februari 2018

Feberdröm

Författare: George R.R. Martin


Året är 1857 och i princip hela rederiägare Abner Marsh flotta har sjunkit. Han är redo att lägga ned sin verksamhet då en man vid namn Joshua York dyker upp och erbjuder sig att bli delägare och partner med Marsh. Joshua har en idé om att de ska bygga en hjulångare som ska bli den största. ståtligaste och snabbaste på hela Mississippi.

Yorks erbjudande skulle lösa Marsh problem, men York ställer flera märkliga krav och marsh är skeptisk. Ett krav är bl.a. att några av Yorks vänner ska följa med på båten och få varsin hytt utan kostnad. Dessutom vill han ha en försäkran om att Marsh aldrig ifrågasätter hans beslut som befälhavare.

Trots detta anser Marsh sig inte ha något annat val än att anta erbjudandet och tillsammans inleder York och Marsh bygget av ett fartyg med namnet Feberdröm.

Feberdröm skrevs 1982, långt innan Martin påbörjade arbetet med fantasyserien Sagan om is och eld-serie (som tv-serien Game of Thrones bygger på).  Här berättar han en vampyrroman med mer naturvetenskap än övernaturlighet. Det är en kamp mot ren och skär ondska. Marsh är ovanligt fet, ful och vårtig, men vänligheten, rättspatoset och godheten hos honom gör att han blir romanens hjälte.

Bokförlaget Forum 437 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar