torsdag 17 maj 2018

The Heart's Invisible Furies

Författare: John Boyne

Genom att skildra en mans liv från innan födsel till några månader innan döden tar Boyne i The Heart's Invisible Furies itu med sitt hemland Irlands historia. Det är en hjärtskärande historia, som trots ett tungt ämnen levereras genom komik.

Inför hela församlingen i Goleen proklamerar prästen Monroe att 16-åriga Catherine Goggin är gravid och utan en make som kan ta hand om henne och barnet. För att ha vanhedrat byn fördöms hon ur församlingen och byn. Hon beger sig ensam och utblottad mot Dublin. I Dublin arbetar hon hårt för sitt uppehälle. Hon bestämmer sig för att föda barnet, men att sedan adoptera bort det så att det kan få ett bättre liv.

Av sina adoptivföräldrar Maude och Charles Avery får barnet namnet Cyril. Av makarna Avery, ett excentriskt överklasspar som ser honom mer som ett inventarie än en son, blir han ständigt påmind om att han inte på något vis är en "äkta" Avery. Han upptäcker tidigt att han är homosexuell, men i ett land där detta är kriminellt lär han sig att aldrig visa sitt rätta jag. Istället försöker han ständigt anpassa sig och vara en god och rättskaffens man.

John Boyne skildrar genom Cyril liv Irland och Dublins historia från 40-talet fram till idag. Han har en säregen skicklighet i att göra miljöer och människor levande - och att göra det roligt, särskilt i dialogen. Hans förmåga att sammanfläta Cyrils liv med samhällshistorien och människorna i denna omgivning är häpnadsväckande.

Hjärtats osynliga raseri är en underhållande och rörande skröna om en mans önskan om att finna en plats i en värld som verkar ha en tendens att slå honom till marken vid varje försök till att göra rätt för sig.

Penguin books 713 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar