söndag 13 maj 2018

Alla tillsammans

Författare: Sara Kadefors

Älskade älskade Billie, är det slut nu? Jag skriver ju som bekant sällan om uppföljningsdelar, men Billie har en särskild plats i mitt hjärta, så det blir ett undantag nu. Det här är tredje boken om Billies öden och äventyr i hålan Bokarp. Första delen heter Avgång 9:42 till nya livet, andra Du är bäst och här har vi alltså vad jag tror är den avslutande delen om Billie som är familjehemsplacerad hos familjen Persson.

I den här boken börjar det knaka på allvar i makarna Perssons relation. Familjen, som tidigare varit så mån om att göra allting tillsammans, påtvingade söndagsutflykter och krampaktigt fredagsmys, glider nu isär. Mange och Petra ska bo växelvis i villan, och snart är skilsmässan ett faktum. Samtidigt går Billies relation med Duoglas in i något som Billie inte kan kontrollera. Douglas vill vara ihop, men vill Billie det? Hon vill visserligen vara tillsammans med Douglas jämt, men hon vill också ha sin frihet och styra sig själv. och mitt i detta märker Billie hur hon plötsligt blir någon annan än den vanliga Billie, någon hon inte alls vill vara.

I den här boken det blir uppenbart för Billie hur mycket hon har investerat i Bokarp och hur hopplöst den känns att behöva börja om någon annanstans. Det blir också tydligt att Billie också kan vara en sån som behöver hjälp av andra och tar emot det, inte bara står pall och fixar biffen åt alla som faller isär runt omkring henne. Och familjen Persson i Bokarp lär sig att det finns många olika sätt att vara alla tillsammans.

Även om det är sorgligt att det är slut är det ett högst värdigt avsked. En bok att både skratta åt och känna hugg i hjärtat av när man läser och att älska lika mycket som Kadefors tidigare böcker om Billie. Den passar från trean till sexan och blir jättebra som högläsning.

Bonnier Carlsen. 154 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar