fredag 3 mars 2017

Tiger Svensson och den hemliga katten

Författare: Sarah Lean

Om barn och djur handlar ofta Sarah Leans böcker, till exempel Hemlös, som jag tidigare skrivit om här på BokLus. Boken om Tiger Svensson är gissningsvis första boken i en ny serie. Här får vi träffa Tiger som kallas så för att hon älskar tigrar. Hon vill helst av allt sitta hemma i sitt rum fyllt med tigersaker och rita tigrar. Nu får hon höra att hennes farmor, som hon inte känner eftersom hon bott utomlands i många år, har flyttat till ett hus på landet och vill att hon ska komma och hälsa på. Tiger är tveksam, men biter ihop.

Huset farmodern har köpt har rejäla renoveringsbehov, därför får Tiger och farmor sova i ett tält i trädgården. Sen flyttar ett moderslöst vårtsvin in i köket och andra saker som händer är att Tiger träffar grannpojken Sam och att de upptäcker en hemlighetsfull katt som Tiger döper till Lovis. Tiger, som ofta blir nervös av nya saker får samla sig en hel del för att så småningom växa in i rollen som vårtsvinskötare.

Det här är en bok där man mer tydligt än med andra märker att den är översatt, att den kommer från en annan kultur än den svenska. Det är något med hur vuxna och barn trycker sig, tilltalar varandra och kanske en viss gullighet som man sällan möter i svensk barnlitteratur. Det är inte något negativt, bara annorlunda. Omslaget är supergulligt och boken kommer säkert att locka många läsare. Den passar de duktiga läsarna på lågstadiet som vill ha en ut maning och nedre delen av mellanstadiet.

B. Wahlströms, 140 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar