tisdag 28 mars 2017

Superdövis

Författare och illustratör: Cece Bell

Alltså, jag kan inget annat än älska Rabén & Sjögrens seriesatsning! Inte för att jag älskar alla titlar i den även om jag tycker att mycket har hållit hög kvalitet, utan för att den finns och för att det finns åtminstone ett litet svängrum för den här litterära genren som varit svår att få tag på. Med Superdövis bjussar de dessutom på en  serieroman som både är härligt tjock, snygg och med ett ämne som både kan trösta och utmana.

Cece Bell som står för både text och bild har skapat en självbiografisk berättelse om hur det var för henne att växa upp med en hörselskada. Bell, liksom hennes huvudperson Cece i boken, föddes hörande men fick en hörselskada efter en allvarlig sjukdom i fyraårsåldern. Hon är mellan mycket hörselskadad och helt döv. Sitt första skolår går hon med andra hörselskadade barn och lär sig läppläsning men när hon börjar första klass ska hon gå i en vanlig klass med "vanliga" barn. Hon får en extra stor hörapparat som hänger på magen och läraren som håller lektionen har en mikrofon om halsen. I kombination med att läsa läpprörelser klarar hon skolan fint. Värre är det med kompisar. Vissa reagerar konstigt på hennes handikapp och ibland är det Cece som själv drar sig undan av rädsla för att någon ska tycka att hon är konstig eller reagera på hennes dövhet. När hon väl är med är det ändå olika saker som sätter käppar i hjulet för henne. Övernattningskalas till exempel. Så fort någon släcker lampan kan Cece inte längre delta i samtalet. Vi får också följa med Cece och hennes mamma på teckenspråkskurs, något som Cece hatar. Hon vill inte prata med händerna för hon vill inte vara annorlunda och vill helst inte att någon ska se att hon är döv.

I ett efterord förklarar Bell att hon tyckte att det var hemskt att vara annorlunda och speciell,som liten men att hon nu upptäckt att hennes annorlundaskap är hennes superkraft och hon hoppas att fler barn ska upptäcka sina olikheter som superkrafter. Själv hittade hon på smeknamnet Superdövis åt sig själv som barn när hon upptäckte att hörselutrustningen hon hade i skolan gav henne en superkraft: hon kunde hela tiden höra vad fröken gjorde när hon var på rast, rökte, gick på toa och så vidare eftersom fröken glömde bort att ta av sig eller stänga av mikrofonen. Superdövis blir hennes hemliga alterego som hon kommunicerar med i fantasin för att hämta mod inför jobbiga situationer.

Hörselskadade ungar finns i alla skolor och det här är en bok som alla skolbibliotek måste köpa!

Rabén & Sjögren, tecknad serie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar