onsdag 19 oktober 2016

Miriam om natten

Författare: Maria Nygren
Miriam lämnar barndomshemmet utanför Helsingborg för Uppsala och studier i religionsvetenskap. Hon vill lämna sitt trista liv bakom sig.
En natt ser hon en tjej hoppa i Fyrisån. Miriam kastar sig i ån och lyckas rädda henne. Tjejen, Sofia de Ron, överlever, men hamnar i koma. 

Miriam upptäcker att Sofia är allt Miriam skulle vilja vara: vacker, oberäknelig och med världen för sina fötter. Miriam kommer över Sofias anteckningsbok och nästlar sig in i Sofias liv. Snart har hon övertygat Sofias familj om att hon är en nära vän till Sofia.
Man läser boken med växande obehag. Till slut är Miriam så insyltad i alla lögner att hon önskar att Sofia aldrig ska vakna, eftersom Sofia är den enda som kan avslöja hennes bluff.
Miriam är otäck och svår att sympatisera med, trots detta vill man veta hur det går. Historien är nagelbitande och dramatisk. Det är en suggestiv identitetsthriller om drömmen om att lämna sitt gamla jag bakom sig och bli något fantastiskt. Det finns mycket att diskutera vidare om hur identitet utformas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar