torsdag 13 oktober 2016

Min bror monstret

Författare: Mårten Sandén

I en tid som kan vara nu eller snart, men som känns dystopisk och på en plats som är en bortglömd utkant utspelar sig den här tonårsboken av Mårten Sandén. Huvudperson och berättare är Benjamin som bor ensam med sin bror. Mamman är död och pappan är sedan en tid försvunnen. Brodern är döv och har intellekt som en tvååring men är stor som ett hus och kallas allmänt i kvarteret för "monstret". För att skydda brodern har Benjamin lärt honom att inte le och sjunga när de är ute bland folk. Istället har han på ett stenansikte och nickar bistert när Benjamin diskret petar på honom med foten. Snake, kvarterets ledande langare, upptäcker att han kan ha nytta av monstret för att skrämma sina fiender. Benjamin säljer hans tjänster för att få ihop till mat och hyra, för att inte få socialen på sig när pappan är borta.

Benjamin har sett den gåtfulla Lydia i kassan på stormarknaden. Nu när han har pengar kan han bjuda ut henne på middag. Lydia kommer senare till hem till bröderna för att äta middag och se på tv. En vänskap växer fram, och en dröm från Benjamins sida att ge sig av, någon annanstans där "det varken fanns pistoler eller människor som Snake".

Det finns en tung ödesmättad stämning i den här berättelse som Sandén själv kallar en saga. Trots det fina porträttet av kärleken mellan bröderna väntar hela tiden något otäckt bakom hörnet.

Rabén & Sjögren,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar