fredag 21 oktober 2016

Högt spel

Författare: Leigh Bardugo

I samma värld som Bardugos grishatrilogi, men i ett annat land, utspelar sig den här skrönan som med tanke på hur den slutar, förmodligen är den första i en ny serie. Den kan läsas fristående från de andra böckerna, men man har kanske mer ut av den om man känner till grishorna och deras värld.

Berättelsen tar sitt avstamp i staden staden Ketterdam i på öriket Kerch som ligger mitt i Sanna havet. Det är en handelsstad med en burgen överklass där flera håller grishor som mer eller mindre livegna i hushållet. Men det finns också en blomstrande undre värld som styrs av gäng. Vi får följa fem på olika sätt makalösa karaktärer som alla har anknytning till gänget Dräggen och vars perspektiv vi omväxlande får följa. Alla har hamnat i  Kaggen som är Ketterdams slum, av olika anledningar, alla har de olika ursprung och olika mål. Det är Kaz, även kallad Bedragaren som drivs av hämndlusta och som är Dräggens inofficielle ledare. Det är Inej, hans högra hand och skugga, en cirkusartist som rövats bort som barn och sålt till ett horhus varifrån hon befriats av Kaz. Det är Nina, en grisha som tillfångatagits av Fjerdas grishajägare, drüskelle, men kommit på fri fot och nu lever på sina Korporalkiförmågor. Det är Matthias, en drüskelle som har en stor gås oplockad med Nina, som han också är förälskad i. Och det är Jesper, en skjutglad bondson med allt för stor aptit på spel och adrenalinpåslag. Dessa fem får ett omöjligt uppdrag, de ska befria en fånge från världens mest bevakade fängelse, Isfästningen i Fjerda. Belöningen de ska få är osannoligt hög och alla är de beredda att offra livet i hopp om att kamma hem den. Med på uppdraget finns också en sjätte person, Wylan, en köpmannason på drift som tas med till hälften som gisslan, till hälften som sprängämnesexpert.

Det är lika spännande och snyggt som i Grishatrilogin. Min enda lilla invändning är titeln: Högt spel känns som en lite sliten och intetsägande titel, nog hade man kunnat hitta på någon bättre översättning av det engelska orginalet Six of Crows.

Gilla böcker, 424 sidor.

3 kommentarer: