torsdag 6 oktober 2016

Bara tre ord

Författare: Becky Albertally

Simon som är 16 år är homosexuell men har inte kommit ut än. Han har via sociala medier fått kontakt med den hemlighetsfulle "Blue". Han och Blue mailar med varandra, men förutom att han vet att Blue går på samma skola som han har han ingen aning om vem han är. Mailväxlingen dem emellan bli allt mer betydelsefull för Simon, eller "Jacques" som han kallar sig inför Blue. Han förälskar sig i Blue och funderar allt mer på vem han verkligen är och på sin egen situation, att han vill komma ut som homosexuell men inte är riktigt redo för det än.

Tyvärr får en kille i skolan, Martin, syn på Blues och Jacques korrespondens på en av bibliotekets datorer och använder ett foto av den som utpressning mot Simon för att han ska hjälpa honom att få ihop det med Abby, en av skolans mer poppis tjejer, som även är bästa vän med Simon.

Det är en bok om vänskap och kärlek, om att våga säga de där tre orden "jag är bög", om när och hur man ska göra det, till vem och hur. Det är mycket som kan gå fel och många hänsyn som ska tas, samtidigt som den som bär på hemligheten borde få kunna göra hur den själv vill med det utan att andra komplicerar det ännu mer för den personen.

Trots att Bara tre ord tar upp stora och allvarliga frågor är det i grunden en småputtrig feelgoodberättelse. Det känns något för "amerikansk" och lite för overklig för att verkligen gripa tag.

Rabén & Sjögren, 270 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar