torsdag 13 oktober 2016

Brorsan är kung

Författare: Jenny Jägerfeld

Måns åker från Stockholm till Malmö. Det är sommarlov och hans mamma, som jobbar med att dubba tecknade filmer, ska jobba där i några veckor. Pappan är inte med. Anledningen sägs till en början vara att han ska träna på att cykla, han är cyklande klimataktivist, men Måns misstänker att det inte är hela sanningen. Mamma och pappa har bråkat och han är rädd att det är hans fel. Han är också arg på sin pappa.

Måns älskar att skejta. Första dagen testar han ett hopp rakt utför en halvtrappa och ner på bakgården till det hus på Möllan där han och mamma hyr en lägenhet. Han missar lite och brädan försvinner. Strax dyker den dock upp igen tillsammans med en ursinnig heltatuerad kille som pratar bred malmöitiska och skriker åt Måns: "Hållkollpådeinajäääuvlagrajor!"

Dagen efter får han Nora som barnvakt. Hon är några år äldre och dotter till Måns mammas danska mimarkompis Flemming. Nora har den lilla egenheten att hon säger och gör vissa saker fyra gånger i rad. De går till Folkets park och där dyker den arge killen upp igen. Det visar sig att han har fått Måns bräda mitt i planeten och nu vill han att de två ska göra upp i en skateduell. Det slutar med att Måns och killen, som heter Mikkel, blir blodsbröder och de två får tillsammans några fantastiska sommarveckor i Malmö där de gör allt sånt som de kanske kommer att plåga sina framtida barn med att berätta alldeles för många gånger.

Men. Måns har en hemlighet. Det är inte så att han ljuger för Mikkel, men han undanhåller vissa delar av sanningen om sig själv. Oviktiga delar tycker han själv. Avgörande delar tycker Mikkel, visar det sig, när får reda på Måns hemlighet på helt fel sätt.

En kul bok men mycket allvarlig botten om vänskap, om dialekter, om föräldrar, om att våga vara den man är och om att inte vara som alla andra.

Rabén & Sjögren, 142 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar