fredag 7 oktober 2016

Fågelflickan

Författare: Johanna Nilsson

Johanna Nilsson fortsätter som lättlästförfattare efter framgången med Zlatan-böckerna. Det är glädjande. Här handlar det om Minna som fastnat i det självdestruktiva tillstånd som diagnostiseras som anorexia. Först skulle hon och hennes kompis bara banta lite. Nu kan hon knappt äta något alls, maten är farlig, Minna är rädd. Hon springer en timme varje morgon, hon fryser, hjärtat uppför sig konstigt, hon blöder näsblod. Och trots att det skrämmer Minna kan hon inte äta. Hon vill bli lätt som en fågel, flyga iväg från allt.

Minna har en bror som hon älskar bortom allt. När hon inte orkar med kompisar längre och mamma och pappa bara är jobbiga, kan hon kura med Tom och berätta sagor för honom. Hon berättar om fågelflickan. En dag säger Tom att han inte heller ska äta, han ska bli en fågelpojke. Det blir vändpunkten för Minna.

Det är svårt att skriva kort och lätt utan att det blir stolpigt. Här blir det istället poetiskt. Det här passar för de som behöver snabbläst på högstadiet, men eftersom Minna är ålderslös kan den också användas på gymnasiet eller mellanstadiet.

Nypon, 64 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar