fredag 7 oktober 2016

Det magiska hjärtat

Författare: Kristina Ohlsson

Robertas låtsasmorfar Horatio har tagit med Roberta och hennes bästis Charlotte på aktion. Påhejad av Horatio ropar Roberta in en gammal jordglob som Horation påstår är magisk. En kille i gul tröja bjuder emot, men Roberta får jordgloben. Men sen avbryts det roliga äventyret av ett Charlotte blir dålig. Hon är alltid dålig, har haft hjärtfel sedan födseln och blivit opererad ett otal gånger. Men nu blir hon mycket sämre och det bär av till akuten.

Det visar sig att gränsen är nådd för Carlottes hjärta, hon måste få ett nytt, men när ett sådant kan komma vet man inte. Under tiden gör Roberta klart deras bidrag till en teckningstävling som de hoppas på att vinna så att de kan åka till Stockholm och träffa kungen. Hon tar också reda på vad det är för magiskt med jordgloben. Det visar sig att man kan få en, bara en, önskan uppfylld. Men det är ganska komplicerat och man får absolut inte önska sig något som har med döden att göra. Roberta träffar killen med den gula tröjan från aktionen, han heter Eric och hjälper Roberta. Tillsammans kommer de på hur de ska kunna önska att Charlotte överlever utan att önska sig något som har med döden att göra och klurar ut hur de ska uppfylla de villkor som krävs för att önskningen ska fungera.

Det blir en väldigt spännande kamp mot tiden med de två barnens modiga letande och vänskapen mellan Roberta och Charlotte i centrum. Samtidigt tar boken upp rädslor, och i synnerhet rädslan för döden, på ett mycket starkt och fint sätt. Roberta träffar många bra vuxna som hon kan få stöd av här, vilket är bra eftersom hennes egna föräldrar är frånvarande och inte förstår allvaret i Robertas känslor.

Allt som allt är det en både spännande och drabbande bok med ett väldigt sorgligt slut. Den kommer att passa bra som högläsning på mellanstadiet om man inte fegar för att fälla en tår eller två när man läser. Se boktrailer här:Lilla Piratförlaget, 200 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar