torsdag 29 september 2016

Halsen rapar, hjärtat slår - rim för 0-100 år

Författare och illustratörer: Emma Adbåge, Lisen Adbåge

Emma och Lisen Adbåge har varit verksamma illustratörer och författare på den svenska barnbokscenen sedan 2001 och detta är deras , mig veterligen, första samarbete sedan seriestrippen De kallar mig sillen. Nu ger de sig i kast med rimmad vers, som till stora delar kommit till i smskonversationer mellan systrarna.

Som titeln antyder är det dikter för människor i alla åldrar och även för hela familjen. Det är dikter om mammor och snubbar, gubbar och mormödrar, frukostar, vänner, hästar och andra djur. Vissa dikter är bara två rader, andra får en hel sida eller ett helt uppslag. Det mesta är skrivet med humor och det bjussas på både bajsskämt och nakenhumor. Några dikter har karaktären av fingerramsor eller har instruktioner för hur man ska gå med fingrarna över barnets kropp, killa eller gunga barnet.

Boken innehåller flera riktiga guldkorn och tillsammans med höstens två andra diktböcker, Melins Att vara eller inte vara och Sjöbergs Under ett rabarberblad utgör den ett fint tillskott till den svenska barnpoesitraditionen.

Natur och Kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar