torsdag 8 september 2016

Flykten från Kabul

Författare: N.H. Senzai

Det är 2011 och Fadis familjs omständigheter under Talibanerna i Afghanistan blir allt mer ohållbara. Hans pappa hotas att fängslas och hans mamma behöver läkarvård som inte finns att tillgå. De bestämmer sig för att fly till USA där fadern en gång har studerat och doktorerat och där de även har släkt i San Fransisco. Men på vägen händer det värsta. Fadis lillasyster Maryam slinker ur hans grepp i panikträngseln kring en lastbil och plötsligt är hon borta och familjen på väg över gränsen utan henne. Eftersom visum och flygbiljetter går ut och familjen har satsat allt de äger på dem, fortsätter de ändå sin resa utan Maryam.

Att anpassa sig i det nya landet blir svårt. Alla i familjen känner sin personliga skuld över vad som har hänt, men allra mest Fadi, som tycker att det är hans fel och oron för vad som hänt Maryam och för att hon inte ska återfinnas gör det hela ännu svårare. De hamnar i Fremont som kallas för lilla Kabul på grund av att det bor så många Afghaner där. I skolan möter Fadi både vänlighet och nya vänner men också fientlighet och mobbning, som i synnerhet efter 11 september blir värre. Fadis stora intresse är foto och när han upptäcker att skolans fotoklubb ska delta i en fototävling där första pris är en resa till Indien, som ligger alldeles i närheten av Pakistan där Maryam antas vara, väcks hans hopp om att kunna hjälpa till att rädda henne.

Titeln på boken känns lite missvisande, flykten från Kabul går fort, och det boken egentligen handlar om är anpassningen i det nya landet och hur det försvåras av skulden kring Maryams försvinnande. Eftersom alla familjens medlemmar känner sig ansvariga blir slitningarna inom familjen stora just när de hade behövt varandra som mest. Det är en gripande skildring som också ger viss inblick i afghansk historia och kultur.

Natur & Kultur, 272 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar