söndag 18 september 2016

Livet en handbok

Författare: Farzad Farzaneh
Illustratör: Mia Nilsson

Med behändiga flikar för olika viktiga områden i livet: vänskap, vuxna, pengar, sorg, humor, skola, kärlek, guidar Farzaneh sin unga publik genom vardagen. Varje ämnesområde börjar väldigt basic som till exempel om "skolan är en plats dit du måste gå från att du är ungefär 7 år till att du är ungefär 15." Det är så grundläggande att jag undrar lite vem som egentligen behöver läsa en sådan sak. Rymdvarelser? Men sedan blir det lite mer intressant, som när Farzaneh förklarar att vi inte bara går i skolan för att lära oss olika skolämnen, utan lika mycket för att lära oss samarbeta, lära oss att uttrycka oss bra och följa ett schema. Och när han förklarar hur viktigt det är att skolan är lagom svår och ger tips på vad man kan göra om man inte har det bra i skolan.

Också avsnittet om vuxna innehåller många bra råd, även om jag och mina medläsare inte höll med Farzaneh om vilka saker barn får bestämma själva och vilka vuxna ska bestämma. Men det gav upphov till intressanta diskussioner vilket var bra.

Förlaget rekommenderar boken för 6-9 år men jag tror att även äldre barn, upp mot årskurs fem-sex kan ha glädja av innehållet, om de bara står ut med de lekfulla illustrationerna.

Bonnier Carlsen, faktabok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar