söndag 11 september 2016

Tårar i havet

Författare: Ruta Sepetys

Den här boken skildrar, sett ur fyra ungdomar eller unga vuxnas synvinkel, en av historiens allra värsta, och kanske mest bortglömda fartygskatastrofer. Det är förlisningen av det tyska kryssningsfartyget Wilhelm Gustloff som krävde flest dödsoffer i maritim historia. Fartyget fraktade flyktingar och sårade soldater från det av ryska trupper avskurna området i dåvarande Ost Preussen till Kiel. Det var byggt för semesterkryssningar och skulle rymma strax under 1500 passagerare men fraktade nu 10 000. Över 9000 av dem dog 30 januari 1945, bara 15 mil från den svenska kusten.

Vi får lära känna Joana, Florian. Emilia och Alfred redan någon vecka innan de går ombord på fartyget som det tror är deras trygghet och räddning. Det är fyra väldigt olika livsöden. Joana bär en stor skuld då hon lastar sig själv för familjemedlemmars död. Hon har arbetat som sjuksköterska på ett sjukhus och hjälper nu så många hon kan bland de flyktingar som drivs mot Östersjöns hamnar av den annalkande ryska armén. Florian är på rymmen kan man säga. Han har tidigare arbetat som restaurator åt nazistledaren Erich Koch som organiserade konststölder för Tredje Rikets räkning men har nu insett sanningen bakom den verksamhet han tjänade och gett sig av. Emilia är bara ett barn men har redan råkat riktigt illa ut när ryska soldater kom till den gård dit hon skickats av sin far för att vara i säkerhet. På sin ensamma flykt genom skogen stöter hon på Florian som räddar henne från en rysk soldat och de två stöter i sin tur på den grupp Joana håller ihop med. Alfred är tysk soldat, en tvivelaktig person med mörka hemligheter och megaloman självbild. Han arbetar i Gotenhafen där han deltar i förberedelserna för Wilhelm Gustloffs avfärd och så småningom blir matros på fartyget.

Dessa fyra öden lindas samman på väg mot den fruktansvärda katastrofen.

Sepetys intention med boken är att vi inte ska glömma vår historia. Snart är alla överlevare efter andra världskriget borta och hon vill ge dem en röst innan det är för sent. Hon är själv dotter till en flykting och hennes fars kusin skulle egentligen ha varit med på Wilhelm Gustloff men missade den och reste med ett annat fartyg. Sepetys lyckas skapa en drabbande och medryckande skildring av andra världskrigets fasor och en av de mindre kända händelserna, nämligen "Operation Hannibal " som den stora evakueringen kallades. Se gärna när Ruta Sepetys själv berättar om sin bok och om Wilhelm Gustloffs förlisning här.

B. Wahlströms, 400 sidor.

1 kommentar:

  1. Åh detta är en så bra bok! kan värkligen recommendera!

    SvaraRadera