söndag 11 september 2016

Siri och vikingarna, Knas på kalas, Blodet isar, Ronja Rövardotter - Åskvädersbarn

Upphovsmänn: Patric Nyström, Per Demervall, Johanna Gustafsson, Fabian Göransson, Jan Kustfält, Johan Wanloo, Bengt af Klintberg, Emelie Östergren, Astrid Lindgren, Katsuya Kondo

Höstens serier i Rabéns pågående barnseriesatsning håller både god bredd och hög kvalitet. I Siri och vikingarna möter vi vikingaflickan Siri i en klassisk berättelse i tio kapitel med kampen mellan gott och ont (Ivar den förskräcklige) i centrum. Siri gömmer sig och kommer med på sina pappa vikingahövdingens resa till Miklagård. Så klart visar sig Siris fiffighet hjälpa dem ur många knipor och det blir ett fartfyllt äventyr i Asterix-anda.

I Knas på kalas turas fyra serieskapare om att hålla i pennan och ger oss kortserier med humor av det lite mer brutala slaget. Boken är en uppföljare till Knas - humor för tokstollar som kom i våras. Den här är till skillnad från de andra serierna helt i svartvitt.

Blodet isar är serier som bygger på så kallade ”klintbergare” eller moderna vandringssägner, sex till antalet. De har alla teman som lutar åt spökhistoriehållet med vålnader, ond bråd död (återigen en hamster som råkar illa ut), avslitna lemmar och läskiga husdjur. Illustrationerna av Östergren har en stark retrotouch, vilket ger känslan av att allt utspelar sig i någon slags förfluten obestämbara 1900-talstid.

Ronjaserien baserar sig på Astrid Lindgrens berättelse och är den första delen av två som utkommer i samband med den animerade tv-serien. Berättelsen följer originalet tätt, men eftersom animationerna är japanska ser också rövarna ut som gamla tiders japanska rövare med målade masker och alla karaktärerna har klassiskt mangautseende. Naturskildringarna är ett försök att återge den svenska skogen. Replikerna är rakt av Lindgrens.

Förutom dessa fyra kommer glädjande nog även ett nytt album om Katten och Ekorren, Katten och Ekorren – en vintersaga, av Loka Kanarp. Läs gärna om första delen, Katten och Ekorren på Sommarön här. 

Rabén & Sjögren, tecknad serie
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar