tisdag 20 september 2016

Vi är en

Författare: Sarah Crossan

Grace är ena halvan av ett sammanväxt tvillingpar av typen ischiopagus tripus. Hon och hennes syster har två huvuden, två hjärtan, två uppsättningar lungor och njurar, fyra armar och ett par ben. Hennes tvillingsyster heter Tippi. Hon är den mer utåtriktade av dem. Den som pratar, protesterar, hörs. Grace är tänkaren. I den här mycket poetiska och vackra berättelsen följer vi Grace från augusti till mars och genom den mest omstörtande tiden i hennes liv. Först får Grace och Tippi veta att de måste börja i en vanlig skola, av ekonomiska skäl har deras mamma inte längre råd att hemundervisa dem. Sedan får de för första gången i livet egna riktiga vänner. Och Grace träffar Jon. Men det som är störst är att de får reda på att Graces hjärta är dåligt och att de, för att ha en chans att rädda livet på varandra, måste opereras isär.

En bok om att vara väldigt väldigt annorlunda, om syskonskap (även förhållandet till tvillingarnas lillasyster Dragon är mycket fint beskrivet), om skolan, vänskap, föräldrar, livet och den första skimrande kärleken. Och om döden.

Crossman har gjort mycket research om sammanväxta tvillingar, men berättelsen om Grace och Tippi är helt fiktiv. Kapitlen är korta och presenterar händelseförloppet och Graces tankar och reflektioner i brutna rader, som poesi. Det gör boken lite luftig och trots sina 448 sidor ganska snabbläst.

B.Wahlströms, 448 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar