söndag 18 september 2016

Mornitologen

Författare: Johanna Thydell

En ornitolog intresserar sig för att smyga runt i naturen för att studera fåglar. En mornitolog är en som smyger runt i naturen i syfte att ta reda på saker om sin mor. I det här fallet är det Moa, vars mamma stack när Moa var två år för att sedan inte höra av sig varken till barn eller exman förrän helt plötsligt när Moa är 17 år. Nu tycker hon att det kan vara dags att ses lite och Moa reagerar med ryggmärgen: hon vill inte. Har man övergett sitt barn utan någon som helst förklaring har man försagt sig rätten att vara mamma tycker Moa. Dessutom är saker och ting röriga så det räcker i hennes liv. Hon har råkat ljuga för sin bästis Otto och överallt stöter hon ihop med sin expojkvän Vispen som hon har goda anledningar att inte vilja träffa.

Men eftersom det trots allt finns många frågor Moa vill ha svar på bestämmer hon sig för att ändå åka och träffa mamman. Hon och Otto gör upp en plan. Moa ska utge sig för att studera fåglar till ett skolarbete och sedan tryggt förklädd till ornitolog kunna studera sin mamma. Det finns bara et problem med den planen. Den är inte bra. För, som Moa skriver redan i bokens inledning "En bra plan känns i luften" och det gör inte den här planen.

Med sarkastisk, torr humor, korta meningar, exakt språk och fotnoter berättar Thydell med Moas röst. Det är både väldigt roligt och högst oroande. Gamla Thydellfans kommer inte att bli besvikna och nya kommer att tillkomma.

Alfabeta, 222 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar