lördag 11 april 2015

Vit som snö

Författare: Salla Simukka

Salla Simukka är en av de internationella författare som är aktuella på Litteralund nästa vecka. Inte så långväga internationell, bara från Finland. Men ändå, det läses mer ungdomslitteratur översatt från engelska än från våra grannspråk i Sverige, även från Finland som vi ändå delar ett språk med. Vit som snö är del två i en trilogi som inleddes med Röd som blod som kom på svenska i höstas och avslutas med Svart som ebenholts i höst. Den fungerar att läsa fristående från den första delen även om man nog har ännu större behållning av trilogin om man läser den i rätt ordning.

Lumikki befinner sig i Prag dit hon åkt ensam för att komma ifrån familjen. Mamma och pappa har varit kvävande beskyddande efter alla de otäckheter Lumikki råkade ut för i den första delen i trilogin och som man får lite förkunskaper om i de inledande kapitlen här. Lumikki är van vid att klara sig själv och inte lita på någon, något hon lärt sig den hårda vägen efter många år som mobbingoffer. I hennes familj råder dessutom en tystnadens kultur, de är inte vana vid att vara nära varandra varken i ord eller fysiskt. Hon flyr också en kärlekssorg. I Prag blir hon uppsökt av en flicka som säger sig vara hennes okända storasyster. Lumikki har svårt att tro på det, men så många bitar passar in att hon undan för undan blir övertygad om att hon har fått (tillbaka) en storasyster. Lenka, som hon heter, bor på ett mystiskt ställe med några som hon kallar sin familj. Lumikkis inblandning i "familjen" är ovälkommen, så ovälkommen att hon plötsligt svävar i livsfara. Och inte bara Lumikki. Ett våldsamt dåd är planerat och det blir en svettig jakt genom ett underskönt men stekhett Prag på liv och död.

Det här är en riktigt spännande deckare eller thriller med en handlingskraftig och mångfasetterad huvudperson. Trådar läggs ut så att man blir väldigt sugen på nästa del. En bladvändare helt enkelt.

Rabén & Sjögren, 204 sidor.

1 kommentar: