söndag 19 april 2015

Livet enligt Dunne

Författare: Rose Lagercrantz
Illustratör: Eva Eriksson

Livet enligt Dunne är fjärde boken om Dunne, en karaktär som första gången dyker upp i Lagercrantz' Metteborg-böcker men som nu fått ett helt eget universum. I första boken, Mitt lyckliga liv, börjar Dunne skolan och träffar bästisen Ella-Frida. Allt är så bra och perfekt tills det ofattbara händer att Ella-Frida måste flytta. I nästföljande bok, Mitt hjärta hoppar och skrattar kommer Dunne på kant med några tjejer i klassen och egentligen är det väl inte alls så lyckligt för Dunne ett tag, men hon är en person som inte deppar allt för länge. Men i tredje boken, Sist jag var som lyckligast, händer det ofattbara att Dunnes pappa blir påkörd och riktigt illa skadad. Han måste ligga på sjukhus jättelänge och eftersom Dunne inte har någon mamma får hon bo hos Ella-Frida, som har sommarställe på en ö, över sommaren. Och det är där hon befinner sig när vi träffar henne i Livet enligt Dunne.

Livet är inte så illa på den där ön, Dunne och Ella-Frida badar och säljer kaffe till färjeresenärerna. Varje kväll ringer Dunnes pappa från sjukhuset. Men så en kväll ringer han inte och Dunne grips av den svartaste oro. Varför ringer han inte? Så dyker mormor upp på besök med kusin Svante. Han pratar mycket, Svante, och han berättar att det är inte alls konstigt att pappan inte ringer, för han har skaffat sig en flickvän. Hux flux dyker också pappan upp på ön och med sin flickvän i släptåg. Detta blir för mycket för Dunne. Hon drabbas av avgrundsdjup svartsjuka och när pappa lämnar ön hals över huvud är de fortfarande ovänner.

Det är vänskapen mellan Dunne och Ella-Frida som går som en stark röd tråd genom de här böckerna. Och det är också att Ella-Frida står som en stark och orubblig klippa vid Dunnes sida som räddar henne, och alla klumpiga vuxna, ur den här situationen. Alla uppslag har illustrationer i svartvitt av Eva Eriksson, lika geniala de som texten. De här böckerna är (lite otippat tycker jag själv) väldigt populära som egen läsning bland mina treor. Man kan också med fördel läsa dem högt från f-klass upp till tvåan.

Bonnier Carlsen, 107 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar