söndag 19 april 2015

Uppror

Författare: Magnus Nordin
Illustratör: Lars Gabel

Uppror ska enligt förlaget vara den avslutande delen i Nordins zombieserie Varelserna. Som man kan läsa i den första delen, Elias bok handlar de om ett Gotland invaderat av ett zombievirus. Böckerna förtjänar att läsas i ordning och vill man inte ha spoilers för vad som händer i det tre första böckerna kan man sluta läsa det här boktipset nu.

Emma har tvingats med i den hänsynslöse kapten Grips armé och skiljts från sin pojkvän Sebbe. Sebbe som är allt hon har efter att hela hennes familj tagits av zombieviruset. Förhållandena i Grips armé är omänskliga och Grip visar sig ha tvivelaktiga syften. Emma inser att hon inte är säker och måste fly, men det är inte bara för att rädda sitt eget skinn, det är också för att leta efter Sebbe. När hon räddats från en zombieattack i en kyrka av pastor Isak som klädd i kåpa svingar en lie omkring sig så att zombiehuvudena far, inser hon att hon kommer försent. Sebbe har begett sig till Torsburgen där armén håller hus för att leta efter henne.

Det är en hänsynslöst grym, våldsam och splatterblodig historia Nordin har diktat ihop. Illustrationerna av Gabel i svart, vitt och rött är expressiva och lika skoningslösa de. Samtidigt finns ett stråk av absurd humor i berättelsen, som till exempel i bilden av prästen i dödens gestalt som också får pryda omslaget. Slutet är minst sagt öppet, om det nu verkligen är den sista delen lämnar den mycket åt läsarens egen fantasi att sy ihop.

Berghs, 148 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar