söndag 22 april 2018

Stormhästen

Författare: Nick Garlick

När Flips pappa omkommer i olycka blir han hämtad av sin karge farbror. Mamman har gett sig av hemifrån för ett par år sen eftersom pappan inte ville ge upp sitt kriminella liv och det är henne Flip saknar, inte sin döde far. Inte heller saknar han livet i Amsterdam eller sina kompisar, för några sådana hade han inte. Farbror Andres tar med honom till den lilla ön Mossum där han och hans familj har en liten bondgård. Sebastian blir vänligt mottagen av farbroderns fru och lilla dotter men farbrodern fortsätter att vara sträng och avvisande.

En eftermiddag drar ett oväder hastigt in över ön. Männen på ön ger sig ut med livbåten men Flip får med hjälp av en stum liten flicka ögonen på en häst som kämpar i vågorna på öns andra sida. Genom stort mod lyckas Sebastian rädda djuret ur vågorna men hästen, som han tar med sig till bondgården och kallar för Storm, är traumatiserad av olyckan han varit med om och rädd för både seldon och människor, bara Sebastian får närma sig honom. En sån häst gör ingen nytta på en bondgård och om ingen bättring sker innan vintern kommer har familjen inte råd att ha kvar honom.

Det här är en berättelse som i stilen påminner mycket om Michel Morpurgos böcker. I centrum står kärleken mellan ett barn och ett djur. Teman i boken är mod och ärlighet och att arbeta hårt för det man tror på trots motgångar och små medel.

Rabén & Sjögren, 230 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar