söndag 22 april 2018

Comedy Queen

Författare: Jenny Jägerfeld

När Sashas mamma dör på grund av depression och självmord bestämmer sig Sasha för att överleva genom att bli så olik sin mamma som möjligt. Hon gör en lista på saker hon ska uppnå för att inte gå under, som hennes mamma gjorde. För det första ska hon klippa av sig allt håret, för det andra inte ta hand om något som lever, för det tredje sluta läsa böcker, för det fjärde klä sig i färgglada kläder, för det femte tänka så lite som möjligt, för det sjätte inte gå på promenader och slutligen för det sjunde få folk att skratta istället för att gråta, det vill säga bli Comedy Queen.

Svårast blir det så klart att inte tänka. Sasha tänker en massa. Och ska man bli Comedy Queen måst man fundera en hel del för att tänka ut bra skämt. Att sluta läsa böcker ställer ju så klart till en hel del problem för hennes skolarbete och att inte ta hand om något som lever blir hjärtskärande svårt när hennes pappa överraskar henne med en valp på födelsedagen, en valp som hon följaktligen måste tacka nej till.

Det blir en del roliga situationer när Sasha slår knut på sig själv för att uppnå punkterna på sin lista men mest är det hjärtskärande sorgligt att se hur hon kämpar med att inte drunkna i sin sorg. Som tur är har hon många människor om kring sig som är både förstående och stöttande: pappa, bästisen Märta, psykologen Linn och inte minst farbror Ossi.

Passar från trean och uppåt.

Rabén & Sjögren, 219 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar