söndag 22 april 2018

Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen

Författare och illustratör: Natalia Batista

Natalia Batistas serie Mjau! är väldigt populär bland lågstadieläsarna och därför är det väldigt roligt att det nu kommer en ny serie för dessa yngre läsare efter böckerna om Sword Princess Amaltea som riktade sig till äldre.

Här får vi möta den lilla sjöjungfrun Minna som lever i havet som sjöjungfrur gör, tillsammans med sina tre systrar. Minna är yngst så när storasyrrorna ger sig ut på jakt får hon inte följa med. Sjöjungfrurna lever som havets nomader, färdas från plats till plats och äter bara människokött. Minna ifrågasätter varför de måste äta människokött och får svaret att det är naturligt för sjöjungfrur, det har de gjort i alla tider och man blir stark, snabb och smart av det. Men en dag när Minna är ensam och uttråkad ger hon sig av för att spionera på människorna. Hon lär känna Mika och efter den dagen är det ännu svårare för henne att äta människoköttet.

Natalia Batista gör serier i mangastil. Hennes figurer är gulliga och färgglada. Men genom att addera något oväntat tillför hon någonting alldeles eget till sina berättelser. I Amalteaböckerna fanns en kritik av könsmaktsordningen i den klassiska sagan och i den här finns ett ifrågasättande av vad vi äter och varför. Kopplingen till människor och köttätande ligger väldigt nära till hands. Dessutom är Batistas sjöjungfrur inte enbart gulliga, de är köttätare med huggtänder och med små medel ifrågasätter Batista rådande kroppsideal. Mina är en lite mullig sjöjungfrutjej, äldsta system Sammi är en muskulös amason, Lumi är lite spinkig och Nanni har väl tilltagna, generösa former. Jag tycker att detta är en både modig och välkommen publicering som har alla möjligheter att skapa debatt. Passar låg- och mellanstadiet.

Rabén & Sjögren, tecknad serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar