onsdag 25 april 2018

Spöktivolit

Författare: Mårten Melin
Illustratör: Hanna Granlund

I serien Spöksystrar kommer nu femte boken (nummer sex, Det förhäxade huset kommer i september). Det är inte så att den här succéserien gått mig förbi, det är snarare så att den gått av sig själv så att säga. Den har blivit så populär att den inte behöver någon som talar för den precis. Anledningen är att den har i princip allt som lockar målgruppen: lagom lättläst, snygga glittriga omslag och roliga lättsamma berättelser med igenkänning och en liten twist.

I centrum står Nila som är jag berättare och hennes bästis och blodsyster Maj som är ett spöke. Maj har börjat i Nilas klass, men det är inte alla i klassen som vet om att Maj är ett spöke. Nu ska det bli klassresa eftersom klassen fått in pengar till klasskassan från sin teaterföreställning. Fröken Klara föreslår att de ska åka till Tivoli i Köpenhamn och då får Maj och Nila ett problem: spöken kan inte färdas så långt hemifrån. Hur ska de göra för att också Maj ska kunna följa med på resan utan att göra resten av klassen besviken?

Illustrationerna av Hanna Granlund påminner lite om Jonna Björnstjernas, de är både gulliga och lite lagom kusliga. Den är boken passar från f-klass till fyran ungefär.

Rabén & Sjögren, 61 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar