tisdag 15 augusti 2017

Slutet på sommaren

Författare: Anders de la Motte


En sensommarkväll 1983 försvinner femårige Billy från sitt hem i ett litet samhälle på den skånska slätten. Man hittar aldrig pojken och Billys mamma som blir alltmer okontaktbar tar några år senare livet av sig. Tragedin sätter djupa spår hos pappan och de två kvarvarande syskonen.

Tjugo år senare arbetar Billys storasyster Veronica som mentor i en stödgrupp för människor som genomgått en förlust av närstående. Till gruppen kommer plötsligt Isak, en kille som berättar om ett försvinnande av hans bästa barndomsvän. Isak nämner inga namn, men miljöerna, människorna och tiden Isak berättar om stämmer skrämmande överens om skeendet som drabbade Veronicas familj för 20 år sedan.

Minnena, en närmast besatthet av en olycklig kärlek och ett på gränsen osunt alkoholintag försätter Veronica i en situation som gör att hon är nära att bli av med jobbet. Mitt in i detta kaos kommer denne Isak som får Veronica att undra det som hon så länge förträngt; vad hände egentligen den där sommaren för så länge sedan? Hon tvingas återvända till sin hembygd som hon så länge flytt från. Pappa, morbror Harald och Veronicas bror Mattias bor alla kvar och ju mer Veronica nystar i det som varit inser hon att hennes familj döljer något för henne.

Jag vill veta hur det går för Veronica och framförallt vill jag veta vilket öde som drabbade lille Billy. Anders de la Motte skildrar väldigt väl hur en familj trasas sönder av sorg, saknad och ovisshet. Han beskriver hur en bygds sammanhållning raseras av misstankar och ryktesspridning, men också hur denna svetsas samman genom lögner och hemligheter. Han väver på ett brutalt sätt ihop dåtid och nutid till en mycket spännande kriminalroman.

Forum bokförlag

2 kommentarer: