fredag 25 augusti 2017

Mördarmormor

Författare: Petter Lidbeck
Illustratör: Per Dybvig

Som skolbibliotekarie på lågstadiet får man påfallande ofta frågan om man har någon bok om våld eller mord från de små väna eleverna. Och en eller annan barnfaktabok om andra världskriget kanske man kan pilla fram, men det är ju inte det barnen vill ha. De vill ha otäcka böcker. Böcker som kittlar på riktigt. Få författare pallar skriva såna böcker för små barn och få författare kan göra det med samma friska mod som Petter Lidbeck. Hans Kan man..? är en klassiker och han har också skrivit den läskiga rysaren Flickan utan minne och hans "Tre-tjejer"-deckare är fortfarande bland det vassaste i barndeckargenren.

En fördel med Lidbeck är att han oftast också skriver väldigt roligt, och så är fallet även här, i berättelsen om Mördarmormor. Men hur roligt blir det egentligen när mördarmormor går över gränsen och dödar två små barn? Inte alls faktiskt, inte ens om det är otäcka, otrevliga barn (sådana florerar gärna i Lidbecks böcker, se till exempel Jesus och jag). Sicken tur då att Mördarmormor kan backa ett halvt steg: barnen dog faktiska inte, de svimmade bara. Men det hinner svida till lite, precis lagom mycket. Och Oskar i boken kan inte få nog av att höra om morden. Fler och fler berättelser vill han ha. "Vad är det för fel på dig?" undrar mormor, liksom mången skolbibliotekarie nog undrat om sina blodtörstiga elever. Men det är bara att konstatera att våld är populär underhållning och att ålder inte har så stor betydelse.

Illustrationerna av Per Dybvig, som vi i Sverige mest känner igen från böckerna om Doktor Proktor av Jo Nesbö, passar fint in i stilen. De är drastiska och roliga precis som texten.

Det här kommer att bli en kioskvältare i skolbiblioteken, det är min gissning. Och vilken guldgåva till bokpraten, bara tacka och ta emot. Att boken dessutom gömmer en massa intressanta moraliska frågor och resonemang är något som man får på köpet när det gäller god litteratur. Passar förskoleklass och uppåt, både som egen läsning och högläsning, men var beredda på förskräckta föräldrar.

Lilla piratförlaget, 76 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar