onsdag 25 januari 2017

Vill ha dig så illa

Författare: Gunnar Ardelius

Det här är en bok som handlar om den förvirrande tiden efter gymnasiet. När studenten är tagen, när alla plikter och måsten ska vara avklarade och det "riktiga" livet ska börja. Det handlar om Channa, Roozbeh, Olof, Jeppe, Beate och Lea och det handlar om kärleken, den omöjliga och oundvikliga.

Men det börjar redan på nyårsafton, deras sista gymnasieår. Vad som då händer blir avgörande och dagen efter är Channa försvunnen. Hon har hoppat av och åkt till Paris. Kvar lämnar hon ett tomrum, plötslig saknar planeterna i kompisgänget något att cirkla omkring och det blir skevt. Samtidigt får Lea plötsligt plats, syns skarpare än när Channa var där. Sen kommer sommaren, den första av frihet och då ska de förverkliga sina drömmar, de som de spunnit på hela gymnasiet. Vad är det som gör det så lätt för vissa att förverkliga sina drömmar, medan andra bara trasslar in sig i sina?

Jag har precis konsumerat tre säsonger av tv-serien Skam när jag läser den här boken, och det är omöjligt att inte dra paralleller. Detta är Skam-gänget, i en skamfilad poststudenttappning. Vi följer växelvis de olika ungdomarna i deras första steg i vuxenlivet, Channas sökande brev från Paris, Roozbehs villtåg på universitetet, Leas och Beates Berlinäventyr som gör Lea än mer hungrig och förvirrad och för Beate är något hon enkelt bockar av på vuxenlistan, Olofs ödesdigra spiral ner mot sanningen och Jeppes villrådiga famlande efter sig själv och kärleken. I fragment rullas nyårsnattens egentliga händelser upp utan att några säkra svar ges om vem som är offer och vem som är förövare.

Rabén & Sjögren, 205

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar