lördag 14 januari 2017

Jennas första

Författare: Pernilla Gesén

"Dagbok för utvalda" är en ny serie av Pernilla Gesén. Första boken kom i höstas och andra boken, Jennas andra, väntas i juli. Här skriver Jenna dagbok om sitt liv i sjätte klass. Om att inte tillhöra det populära gänget, om att vara missnöjd med sitt utseende, om att ha en mamma som sviker och kompisar som alltid ställer upp. Det är direkt och hudnära och påminner mycket om Geséns böcker om Ella som kom ut i början av 2000-talet och är precis lika bra.

Texten är omväxlande satt i tryckbokstäver och omväxlande, när Jenna gör en reflexion eller förklarar något, i ett handtextat typsnitt. Den är knappast rolig på samma sätt som sina amerikanska nästkusiner "Dagbok för alla mina fans" eller "Nikkis dagbok". Här gör såren ont på riktigt och Jenna är inte dråplig tönt som drattar på ändan och tycker synd om sig själv. I stället tar hon tag i saker och ting. Och när vuxenvärlden, som är minst sagt bristfällig i den här berättelsen, inte räcker till så tar hon och kompisarna saker och ting i egna händer.

Så trots den krasst ganska sorgliga omgivningen med en frånvarande mamma, alkoholiserade och våldsbenägna föräldrar och otillräckliga fritidspedagoger är detta en hoppfull bok om vänskap, syskonkärlek och initiativkraft. Mellan raderna kan man läsa att Jenna är ett barn som i en annan verklighet hade varit behäftad med någon typ av bokstavsdiagnos, vilket hon nu på gott och ont, inte är.

B.Wahlströms, 189 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar