onsdag 25 januari 2017

Alla frågar sig varför

Författare: Eva Susso
Illustratör: Anna Höglund

Alla frågar sig varför är en del filosofi- och diskussionsbok och en del tröstebok för barn som tror att de är ensamma om att ställa sig alla de stora frågorna. Var kommer elakhet ifrån? Måste livet vara trist ibland? Finns Gud? Är alla lika mycket värda? Varje uppslag har en fråga med tillhörande text och bild och på varje uppslag finns också ett citat från en historisk filosof som dyker upp i form av ett människohövdat djur. Sarte är till exempel en sagolikt ful säl som sticker upp ur en isvak.

Det är en väldigt vacker och påkostad bok Lilla Pirat förlaget satsat på, i generöst format med titeln i guldbokstäver på framsidan, vackert tjockt papper och illustrationer över hela uppslagen. Men samtidigt är det kanske det minst insmickrande som kommer att komma på den svenska barnboksmarknaden 2017. Från de mestadels dova färgerna i de ödsliga, ofta ödesmättade bilderna med ogulliga barn till de rättframma texterna som kommer att störa många. Men det är ingen bok som lämnar någon oberörd och den kommer att sätta igång många diskussioner, om så väl filosofi och människans villkor som om estetik och meningen med barnboken.

Längst bak finns en genomgång av de citerade filosoferna med en lite längre text som förklarar vad den filosofen stod för och hur hen tänkte.

Lilla Pirat, bilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar