lördag 14 januari 2017

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig

Författare: Joyce Carol Oates

Merissa, Nadia,  Hannah och Chloe tillhör samma gäng på Quakers Hights day school som är en överklasshighschool. Några veckor in i höstterminen deras nästa sista år anländer Tink. Hon är liten, rödhårig, kaxig och omsusad av rykten. Hon har varit barnskådespelare i en ganska känd tv-serie och hennes mamma är såpaskådis. Till en början tycker alla att Tink är "en barnslig bitch". Men sen upptäcker de att hon är en massa andra saker också: smart, rolig, kvick, oförutsägbar, originell. Och så blir Tink deras vän och alla på hela high school blir avundsjuka på dem. Tink är deras vän bara om de lovar henne att "aldrig aldrig räkna med mig".

Eftersom Tink har blivit tvingad att bli vuxen för tidigt som barnskådis och med en mamma som inte har tagit föräldraansvar, har hon för länge sedan sett igenom vuxenvärldens fasader och lögner och slutat lita på vuxna. Hon far in på Quakers Hights som en pippigestalt och gör uppror mot konventionerna. Men det är en tung sak att axla annorlundaskapet ensam. Och Tink tar inte emot hjälp från någon, inte ens från tjejerna i Tink AB. En kväll skickar hon ett meddelande till sina närmsta vänner: "... vi ses nog inte på ett tag..." skriver hon. Sen tar Tink sitt liv.

Kvar lämnas Tink AB bestående  fyra mer eller mindre trasiga flickor och det är egentligen här berättelsen börjar. Den handlar om hur Merissa,  "den perfekta"  och Nadia,  "horan" tar sig igenom sitt sista highschoolår med kraven, vuxensveken, självdestruktiviteten, skammen och sorgen. Dessutom handlar det påfallande mycket om pappor, som med sina omöjliga krav och ickenärvaro komplicerar livet för sina döttrar. Men trots att de är svikna och övergivna så finns ändå Tink där och vakar över dem.

Bonnier Carlsen / En bok för alla, 313 sidor.

3 kommentarer:

  1. Har planerat att under året läsa några av böckerna av Oates som jag köpt på mig.

    SvaraRadera
  2. den heter inte så.... ändra till två eller tre saker.....

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för hjälp med slarvmiss! Ändrat!

    SvaraRadera