fredag 15 oktober 2010

Tretton skäl varför

Författare: Jay Asher

En dag får Clay ett paket med posten. I paketet ligger sju kassettband numrerade på varje sida från ett till tretton. När Clay lyssnar på band ett sida A upptäcker han till sin fasa att det är en tjej som pratar, Hannah. Hannah gick på Clays skola, de hade en del lektioner tillsammans och Clay hade varit förälskad i Hannah länge. Hannah Baker tog livet av sig för några veckor sedan och nu står Clay med sju kassettband med hennes röst på.

På banden berättar Hannah varför hon drivits till att ta sitt eget liv och varje bandsida är dedikerad till en person, som på något vis bidragit till hennes ödesdigra beslut. Banden har hon skickat till person nummer ett och instruerat honom att skicka dem vidare till person nummer två, när han lyssnat fördigt. Hon har dessutom gjort kopior på banden som hon gett till en utomstående person med uppgiften att sprida dem till alla, skolkamrater, föräldrar, tidningar och polisen, om någon av personerna på listan bryter kedjan och inte skickar banden vidare. Med banden följer en karta som visar platser i omgivningen där avgörande händelser har ägt rum.

Clay påbörjar en vandring genom sina kvarter med Hannahs röst i öronen. Ju mer han hör desto mer fasansfull framstår tillvaron för honom. Och skulden över att vara en av de tretton personerna, en av de tretton skälen, ligger tung på hans axlar.

Det här är en bok som är mycket svår att släppa, man måste ju få veta hur det går eller snarare vad som hänt. I texten varvas Clays tankar med rösten på kassettbandspelaren och symbolerna för stopp ■ , play ► och paus ║ markerar övergångarna. För en ovan läsare bör det bli lite krångligt att hålla isär vem som säger/tänker vad, även om Hannahs röst är skriven med kursiv stil. En spännande bok för åttor och nior, skulle jag tro. Och så klart för de där tjejerna i femman sexan som läser allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar