fredag 1 oktober 2010

Joy till världen

Författare: Viveka Sjögren

Debutanten Viveka Sjögren vann manustävligen "Du är inte ensam" anordnad av bland andra Libris förlag med sin bok Joy till världen. Det är berättelsen om Joy som nyligen mist sin mamma i cancer. Mamman, som kom från Thailand när Joy var liten för att gifta sig med Gregor, lämnar ett oändligt tomrum efter sig i den lilla familjen. Både Joy och Gregor förlorar det som var deras köl i livet och allt blir fladdrigt, utan mål och mening. Gregor sjunker ner i alkoholmissbruk. Joy tröstar sig med att skriva i en skrivbok hon har fått av fröken. I den skriver hon om sitt dagliga liv och varvar med en påhittad skröna om hennes biologiska pappa som hon aldrig mött och som hon inte vet något om. Det är just den dagboken vi läser i, med blågröna pärmar och ett bokmärkesband i bindningen.

Det är en väldigt fin liten bok. Joy är en trevlig bekantskap, hennes historia är engagerande och sorglig. Vänskapen med bästisen Mira skildras fint. Mellan raderna kan man läsa att Joy är en sån där duktig flicka, en sån som vill klara allt och oftast också gör det. Det krävs att hon krachar rent fysiskt, det sker under ett gymnastikträningspass, för att omvärlden ska stanna upp och inse att de måste ta hand om Joy.

Bokens svaga sidor är partierna när Joy fabulerar om sin pappa. Trots ordkonsterier och vackra bilder så engagerar det mig inte. Jag vill läsa mer om Joy i verkliga livet och tycker därför att boken tappar i fart i de kapitlen. Men det är en liten och rätt personlig invändning - någon annan tycker säkert precis tvärt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar