tisdag 27 mars 2018

Stanna hos mig

Författare: Ayòbámi Adébayò


Stanna hos mig utspelar sig på 1980-talet i Nigeria. Yejide och Akin har varit gifta sedan de träffades på Universitetet. De visste direkt att de var menade för varandra. Efter 2 års äktenskap har de ännu inte fått barn och Akins familj har börjat undra varför. Hans mamma trycker på och Yejide besöker både fertilitetsläkare och helbrägdagörare, men inget hjälper. Hon bekymrar sig inte nämnvärt, förrän Akims familj en dag står utanför deras hus  - med en andra fru.

Yejde blir ursinnig och svartsjuk. Ursinnig på Akin som alltid lovat henne att han trots gammal sedvänja inte kommer ta fler fruar. Hon blir så svartsjuk att hon förbjuder fru nummer två från att bo under samma tak som henne och Akin.

Egentligen är det Akin som är infertil, vilket han är väl medveten om. Han utnyttjar dock Yejides okunskap om fortplantning. Han är inte heller förtjust i situationen och har inget intresse av en ny fru, men går med på konstellationen för att lugna sin mamma.

Ayòbámi Adébayò har skrivit en bok som berör på många plan. Det är en berättelse om de patriarkala strukturer som styrt och i viss mån styr Nigerianskt familjeliv. Det är också en sorglig berättelse om kärlek, ensamhet och hoppfullet.

Piratförlaget 342 s. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar