torsdag 29 mars 2018

Osynliga Emmie

Författare och illustratör: Terri Libenson

Denna grafiska roman handlar om Emmie som har börjat högstadiet och känner sig osynlig. Hon gillar inte att prata så mycket, utom med sin bästis Brianna, men nu på högstadiet har de färre lektioner tillsammans och Emmie känner sig obekväm och ensam. Hon finner tröst i att teckna och rita, något som hon är mycket duktig på. Ett av hennes ritprojekt är serien om den superlyckade, pratsamma, populära Katie. Katie är både Emmies motsats och hennes ouppnåeliga dröm, men visar sig så småningom också bli en hjälpande hand ut ur tystnadens fängelse.

På sistone har det dykt upp en del berättelser om tysta flickor som står upp för rätten att få vara just en tyst person ifred (till exempel Haj-Jenny av Lisa Lundmark). Detta är inte en sådan berättelse. Tvärt om, Emmie vantrivs som tyst och osynlig, känner sig osäker och längtar ut ur sitt skal.

Ett bra komplement i den grafiska dagboksgenren och ett uppfriskande avbrott mot den ständigt dråpliga stil de här böckerna haft enda sedan Dagbok för alla mina fans började sitt segertåg över världen. Passar mellan- och högstadiet.

Alfabeta, 191 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar