torsdag 29 mars 2018

Lyras färd

Författare: Philip Pullman

”Boken om stoft” är en trilogi som inleds med Lyras färd. Boken är inte en uppföljare till ”Den mörka materien” som det står i baksidestexten utan en prequell, alltså den utspelar sig innan Guldkompassen, den första boken i den ursprungliga trilogin. Nästa bok kommer, om jag är rätt informerad, att utspela sig efter ”Den mörka materien” och Pullman kallar den här nya serien en "equel” snarare än en uppföljare (sequel).

Berättelsen är uppdelad i två delar. Första delen berättar om Malcolm som bor på värdshuset Forellen strax utanför Oxford, där han hjälper sin mamma och pappa med serveringen om kvällarna och går i folkskolan om dagarna. På andra sidan floden ligger ett nunnekloster dit Malkolm också ofta går för att hjälpa nunnorna på olika sätt. I övrigt fördriver han tiden med att paddla på floden i sin kanot La belle sauvage och leka med sin dæmon Asta.

Under visst hemlighetsmakeri placeras ett spädbarn, en flicka vid namn Lyra (den blivande hjältinnan i ”Den mörka materien”), i nunnornas vård i klostret. Malcolm blir fascinerad av barnet och dras nu ännu mer till klostret. Men det står också snart klart för honom att någon är ute efter barnet och han vill skydda det. Dessutom blir Malcolm, genom sin klipskhet, sin rättskaffenhet och sitt mod, ganska snart indragen i en underjordisk organisation kallad Oakley Street, som kämpar mot den kyrkliga övermakten och för det fria ordet.

I bokens andra del drabbas floden Themsen av en översvämning av bibliska mått. Halva klostret sköljs med i vattenmassorna men Malcolm lyckas tillsammans med köksflickan Alice rädda Lyra från förödelsen och från att kidnappas av den galne Bonneville. De flyr tillsammans mot Oxford och vidare mot London i La belle sauvage.

Boken är både en äventyrsberättelse i ett samtidigt fantastiskt, kontrafaktiskt och historiskt England och en idéroman där Pullman drar upp grunderna för de filosofiska diskussionerna om varat, medvetandet och själen som så småningom blir storpolitik i ”Den mörka materien”. Den fria tanken och fria forskningen stöts mot kyrkans maktfullkomlighet. Här får vi både göra bekantskap med de första forskningsrönen kring stoft, det mystiska material som våra själar består av och med alethiometern, ett magiskt instrument som spelar en avgörande roll både i den här boken och i Mörkamaterientrilogin.

Jag tycker att hela boken var underbar läsning men jag är mest förtjust i den första delen, när Malcolm fortfarande är kvar på Forellen. Andra delen är mer av ett drömspel, ett äventyr som kanske tar plats i ett inre medvetande lika väl som i en yttre verklighet.

Det här är en bok för alla fantasyläsare, trots sin tjocklek en bok man slukar snabbt. Även om vissa av de vetenskapliga resonemangen är lite svårgenomträngliga så tror jag att goda läsare från fyran kan klara av den. Passar också utmärkt som högläsning från mellanstadiet och uppåt.

Natur & Kultur, 495 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar