Författare: Carol Rifka Burnt
Låt vargarna komma kom på svenska 2013 och är en berättelse om AIDS-epidemins New York på 1980-talet. Men det är också en berättelse om syskonskap och ensamhet, om förbjuden kärlek och om att inte passa in. I centrum av berättelsen står June. Månaderna innan hennes morbror och tillika avgudade gudfar Finn dör i AIDS målar han ett porträtt av henne och hennes storasyster Greta. Greta som varit Junes allra bästa kompis men som nu distanserat sig från June och är elak och nedlåtande. När en okänd man dyker upp på parkeringen utanför begravningskapellet berättar Greta för June att det var han som mördade Finn och så småningom får June reda på att mannen, som heter Toby, var Finns "specielle vän", pojkvän med andra ord. Han har bott tillsammans med Finn i den lägenhet June tagit för givet varit bara Finns i alla år men hållits hemlig. Och han blir inte insläppt på begravningen.
För June är sorgen efter Finn enorm, samtidigt känns det som något förbjudet att sörja en morbror på det sättet. Dessutom kastas June ner i en avgrund av svartsjuka eftersom det går upp för henne att Finn haft hemligheter för henne, att han haft fler och kanske mer, speciella vänner än henne och att hon inte kände honom så bra som hon trodde. Men det går också upp för henne att den enda som sörjer Finn som hon är Toby och han är också hennes bästa länk till minnena av Finn, så när han tar kontakt med henne går hon med på att träffa honom. I smyg så klart, eftersom hon känner till sin mammas inställning. Och sakta växer en vänskap mellan två skeppsbrutna fram, en vänskap som så småningom ska överbrygga "all svartsjuka och avund och skam som vi bar omkring på", som startar med Junes mammas ovilja att låta Finn älska vem han vill men som till slut läker sprickan mellan June och Greta.
En vacker och sorglig bok som kan läsas från sjuan och uppåt. Med fördel kan man kombinera med att se Torka aldrig tårar utan handskar och Angels in America som att få en bredare inblick i en tid som ligger nära oss men som känns ganska okänd för dagens unga generation.
Gilla böcker, 415 sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar