söndag 14 februari 2016

Sjörövarhjärta

 Författare: E. S. Leijnse (pseud.)

Det är sommarlov och Nora har sneat ihop rejält på sina bästisar Dilba och Susse. De vill bara måla nagellack och gå på stan. Nora vill busa och leka. Istället vänder hon sig till sin lillebror Rick och den nyinflyttade tjejen på gatan, Lin. De beger sig till den närbelägna Laboratorieholmen där de leker kurragömma med några andra barn. Under leken hittar de en låda. Den är gammal, det ser de alla. Istället för att öppna den hittar Nora på en lek, det är lite som röda och vita rosen, där de delar in sig i två lag och tävlar om lådan, som i Noras fantasi innehåller den fruktade sjörövaren Blodsögas hjärta.

Samtidigt som leken svallar hit och dit på den lilla ön, under former som går lite längre än de egentligen borde, pågår dramatiska händelser i en annan dimension. Gerda, som bor på Laboratorieholmen med sin pappa, har tagit och gömt en låda som verkar ställa till problem för hennes pappa. Hon försöker skydda sin pappa, men effekten är omvänd. När barnen i vår tid hittar lådan bildas små revor i tiden där barnen oavsiktligt råkar förvirra sig in. Det är Rick som först ser Gerda och förstår att något bekymrar henne. Tills slut är alla barnen inblandade i ett äventyr i tid och rum som visar sig bli riktigt farligt.

Ett oväntat spännande äventyr av två barnboksdebutanter, syskonen Simon och Emma Leijnse som skrivit boken tillsammans under pseudonymen E. S. Leijnse. Goda läsare från tvåan och hela mellanstadiet kan läsa och den passar också bra som högläsning.

Unga Lava, 189 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar