tisdag 9 februari 2016

Feminism pågåg

Författare: Sassa Buregren, Elin Lindell

Sedan debuten med Stora syndboken 2006 har Elin Lindell skrivit flera angelägna faktaböcker för mellanåldersbarn i par med olika författare. Nu kommer en som verkligen ligger i tiden och som tyvärr fortfarande behövs, Feminism pågår, i samarbete med Sassa Buregren som tidigare skrivit om både feminism och demokrati för barn. Och titeln är faktiskt ganska talande. Feminismen pågår verkligen. I julas skapade andra säsongen av "Fröken Frimans krig" stora tittarsiffror, på bio visas en storfilm om suffragetter och i min lilla stad hade en av de stora gymnasieskolorna den tidiga kvinnokampen som tema på sin stora avslutningsmusikal.

Feminism pågår är en personlig bok där feminismens historia, fakta om feminism, berättelser om viktiga feminister och tips på vad du själv kan göra, varvas med barns egna tankar och funderingar kring ämnet, precis som i de tidigare faktaböckerna Lindell gett ut. Det är utmärkt som lärobok i ämnet i skolan och funkar också fint som gemensam högläsning när man diskuterar frågor om jämställdhet och lika värde. Jag rekommenderar den från årskurs två och uppåt.

Det enda jag ifrågasätter med Feminism pågår är valet att trycka den i svart/vitt. Både Vilken vecka? och Stora syndboken har fått färgbilder och det tycker jag att man kunde kostat på den här ytterst viktiga boken också, så hade den varit mer tilltalande även för de yngre läsarna i målgruppen.

Natur & Kultur, 77 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar