fredag 12 februari 2016

Min vän Skuggan

Författare: Michael Morpurgo

Ett djur och en pojke och en världshändelse, gärna ett krig. Det är standardingredienser i Morpurgos böcker. Här har han förflyttat sig till nutid och spelplatsen är England. I centrum står Matt och hans bäste vän Aman som efter 6 år i England ska utvisas till Afghanistan samt Matts morfar, en pensionerad journalist. Dessa tre turas om att vara historiens  berättare.

Aman och hans mamma är inlåsta i det ökända förvaret Yarl´s Wood i väntan på utvisning. Matt får inte åka dit och hälsa på eftersom han är ett barn, men han övertalar sin morfar att göra det i hans ställe. På förvaret berättar Aman sin historia för morfadern, som blir rörd på djupet. Tillsammans planerar och genomför sedan morfar och barnbarn en protestaktion för att den lilla familjen ska få stanna i England. Och det är en hund, men också en krigsveteran och en vulkan, som spelar avgörande roller i aktionens lyckliga utgång.

En bra bok om man vill diskutera flyktingar om migration, men också en spännande och rörande berättelse som står för sig själv. Boken avslutas med en liten bakgrundsberättelse som talar om vilka verkliga händelser berättelsen baseras på.

B.Wahlström, 190 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar